Allhamdulillah!!!!....... berkat doa ibubapa...tercapai juga cita sy menjadi seorang chef yang berjaya dan ingin mengembangkan karier dan product TOK LEBAR RESEPI insyaallh ....niat 2 pentig tok simpan hingga ke besar...pada mula nye sy sukar utk membuat keputusan same ad sy ni menjadi org yg berwawasan atau pun di sebalik nye.....dengan ape yang selama ni pelajari selama ni tidak menjadi sia-sia malahan ianya menjadikan 1 benda dan memboleh kan seseorang itu menjadi lebig berdisiplin..dan bertanggungjawab....
Selepas menduduki SPM sy membuat kerja sambilan di KFC genting kelang dan menjadi ejen mengambil lesen SKEM batu 11...itu la pertama kali bekerja tetapi seronok...dari situ la sy belajar simpan duit dan bagaimana seorang ayah dan emak bersusah payah mencari duit terhadap anak2 nye agar dapat melengkapkkan segala keperluan anak2.......setelah 1 tahun bekerja sy mengambil keputusan untuk menyambung kembali pelajaran dalam bidang SENI KULINARI..kolej kini mempaga bentong...di sana sy berpendapat bagaimana untuk menjadi seorang chef yang berjaya dan berkaliber, kite seharusnya bekerja keras dan pandai mengatur perjalanan hidup pada masa akan datang nt..terima kepada semua pensyarah yang tidak pernah putus asa mengajar sy iaitu Puan nor,.puan yasmin,,puan mas en.j dan en.z....beliau merupakan penyarah yang bagus untuk menjana dan membimbing anak2 muda kite menjadi seorang berguna...terima kasih byk2..mingkin ade salah dan silap sy sewaktu belajar di sana...walaupun sy seorang yang ceria dan ske senyum dan berlawak...tetapi ilmu yg penyarah bg kepda sy amat berguna untuk menjdi seorang chef ...hanya tuhan sahaja yg dapat membalas jasa baik pensyarah dan besar pahalanye insyalllah .........selepas tamat pengajian di kolej kini mempaga,sy memohon bekerja di MALAYSIAN PETROLEUM CLUB (KLCC) kitchen helper.Di samping itu,sy bekerja sambilan di DI VILLA DI SAJI sebagai buther department dan sy dapat mengenali kawan2 baru Chef bad,Chef cop,Chef Zul dan Chef shihabudin ....Awal tahun 2011,sy melanjutkanpelajaran kembali di ECOLE DE PASTISSIRIE di damansara perdana ...sy bertekad untuk menjadi seorang chef professional di malaysia mahupun di luar negara dan ingin menjadi seorang pensyarah, dan membuka perniagaan sendiri pada masa hadapan insyaallah..........setakat ini sahaja yg dapat sy kongsikan bersama dan bg yg ingin mengetahui resepi membuat kek dan dan sebagai nye boleh la anda email ker WTC_70@yahoo.com...taw membri cadangan2 bernas yang dapat meningkatkan mutu product berkualiti di negara ini dan di eksport ke luar negara INSYAALLAH......................
terima kasih bagi sesiapa yang melayari blog ni...sy berharap agar dapat mencuba segala jenis resepi dan anda miliki sekarang.....selamat mencuba...........from chef Lukman
ReplyDelete